Yoga in De Aleph

YogaDe hatha yoga die in de Aleph wordt gegeven is gebaseerd op de Asthanga yoga van B.K.S. Iyengar. Deze was de yogaleraar van de beroemde violist Yehudi Menhuin, die deze yogavorm in het westen introduceerde.

Het is een gedisciplineerde beoefening van de traditionele asana’s (houdingen) zoals die in een eeuwenoude traditie werden doorgegeven.

Yoga op Texel

In de loop van jaren lesgeven op Texel is de beoefening losser en minder streng geworden. De traditionele houdingen, die al eeuwen lang worden beoefend zijn in verschillende groepen geordend, zodat in de loop van de weken het hele lichaam wordt doorgewerkt om de weefsels, spieren en organen van nieuwe energie te voorzien.

Verder hebben de oefeningen hun doorwerking op de subtiele lichamen: de nadi’s en meridianen worden gestimuleerd en de chakra’s op elkaar afgestemd en in lijn gebracht.

Yoga is verbinding

YogaHet woord “yoga” bevat de stam “yug”, dat letterlijk: “juk” betekent, met de nadruk op het verbindende karakter ervan: Yoga verbindt lichaam, psyche en spiritueel zelf en verbindt deze drie weer met de ons omringende werkelijkheid.

Ademhaling

Dit ervaren we het sterkst bij het ademen: Door ons bewust te worden van de ademhaling en het verfijnen van specifieke ademhalingsoefeningen (Pranayama) komen we in harmonieuze interactie met de krachten van de kosmos.

Pranayama

Aandacht voor de ademhaling is van groot belang: De ademhaling voorziet het organisme van Prana, de in alles aanwezige levenskracht. Wanneer we in het doen van de houdingen (asana’s) bewust ademen, kunnen we ons van de pranastromen bewust worden en steeds bewuster met de ons omgevende en doordringende levenskracht om gaan.


Voor wie is Yoga?

  • Yoga is voor iedereen die soepeler en sterker wil worden
  • Yoga is voor wie wil leren omgaan met stress en stress wil reduceren
  • Yoga is voor mensen met lichamelijke klachten
  • Yoga is voor wie zoekt naar verinnerlijking en meditatie

YogaYoga is voor iedereen die soepeler en sterker wil worden. In allerlei sporttrainingen wordt yoga tegenwoordig geïntegreerd om spieren, pezen en gewrichten soepeler te maken en om spierspanning te verbeteren.

Yoga helpt om lichaamsbewust te worden en te voelen, waar spanning zit. Dit is de eerste stap naar loslaten.

Veel lichamelijke klachten ontstaan, omdat mensen van hun lichaam vervreemd zijn. Dat kom je ook tegen bij mensen die met yoga beginnen. Ze willen hun lichaam met hun wil een houding opleggen. In het begin is iemand dan ook geneigd met spierkracht te werken, maar gaandeweg wordt de lichaamservaring subtieler.

In plaats van het lichaam en houding op te willen leggen, wordt de houding een manier om heel diep te ervaren hoe het lichaam werkt en volgens de wet van de minste weerstand op de energiestromen van het lichaam mee te gaan.

Fysiek lichaam en energielichaam

Door steeds dieper naar binnen te gaan, kom je tot het ervaren van het energielichaam. Dit is het niveau van de meridianen en de chakra’s. Hier ga je ervaren dat wat je denkt en voelt, zich uitdrukt in je lichaam. Vrijer komen van zich steeds herhalende gedachtepatronen en emotionele spanning maakt het lichaam losser en prettiger om in te verblijven.

Yoga

Geconcentreerd in de asana’s zijn kan zo tot een vorm van meditatie worden, gericht op het aanwezig zijn in het nu, met de intentie om ontspannen en gezond te zijn.


De leraren

Arien van Erkelens. Ik beoefen intensief yoga sinds 1978. Afgestudeerd in filosofie is yoga een weg om hoofd en lichaam te integreren. Ik geef les sinds 1985. Het is voor mij een levensbehoefte zoals eten, drinken, vrijen en mediteren.

Mirjam van Erkelens. Opgeleid in zwangerschapsyoga geef ik les sinds 1996.